Az idei év legyen jobb, mint a tavalyi

Egyszer Hofi Géza azt mondta, hogy a mezőgazdaság négy ellensége a tavasz, a nyár, az ősz és a tél. Azóta viszont kissé összekeveredtek az évszakok.

Európának tavaly alaposan kijutott minden rosszból: emberemlékezet óta a legextrémebb időjárás sújtotta földrészünket. A tél sok helyen szokatlan hideget hozott. Februárban Észtország második leghidegebb heteit élte át, míg a dél-franciaországi Nimes-ben és Montpellier-ben abnormális mennyiségű hó esett.

Tavasz helyett kontinens-szerte olyan száraz volt a meleg, mint nyaranta szokott lenni, nyáron pedig teljesen felborult a természet rendje. Az északi sarkkör fölött 25 egymást követő napon 25 fok fölött volt az átlaghőmérséklet. Aztán jöttek a skandináv és görög erdőtüzek, a brit szigeteken pedig kiégtek a legelők, és a múlt év időjárásól szóló összefoglalóját az Euronews a Budapestnél rekord-alacsony Duna fotójával illusztrálta. Portugáliában és Örményországban egyaránt mértek 44 fokot is, Németországban pedig áprilistól szeptemberig gyakorlatilag nem volt eső.

Szeptemberben és októberben a Földközi-tenger feletti alacsony nyomású légörvények okozta esőzés nyolc ember halálát okozta Spanyolországban, majd 179 kilométeres szelet, valamint 300-400 milliméter esőt mértek Észak-Olaszországban és Franciaországág déli részén, ami földcsuszamlásokat és áradásokat és összesen legalább 40 halálesetet eredményezett.

A szélsőséges időjárást a felmelegedés okozza. A World Meteorological Organisation szerint a mérések 19 századi megkezdése óta a legmelegebb évek a következők voltak: 2015, 2016, 2017, 2018. Az 1901 óta vezetett mérések szerint 2018 lett a legmelegebb év Magyarországon, a felmelegedés a globális melegedésnél is nagyobb mértékű. Erről ebben a posztban írtunk bővebben.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel