Az intenzív állattenyésztés növeli a járványok kockázatát

Az Egyesült Királyság tudósai által vezetett új kutatások szerint az antibiotikumok túlzott használata, az állatok nagy száma és az intenzív módszerek által okozott alacsony genetikai sokféleség növeli annak valószínűségét, hogy kórokozók jelentős közegészségügyi problémát – epidémiát – okozzanak.

A Bath-i és a Sheffield-i Egyetem által vezetett nemzetközi tudóscsoport kutatása szerint a környezeti változások és a haszonállatokkal való fokozott kapcsolat révén kialakult bakteriális fertőzések az embereket is veszélyeztethetik.

A fejlett országokban a bakteriális gasztroenteritis elsődleges oka a Campylobacter jejuni, és ezeknek az eseteknek a fele állatokkal való érintkezéssel van összefüggésben. Ez a baktérium súlyos hasmenést idéz elő az emberi szervezetben.

A becslések szerint háromszor annyi esetet okoz, mint az E.coli, a Salmonella és a listeria.

Az intenzív gazdálkodási gyakorlatok tökéletes környezetet biztosítanak a kórokozók a globális terjedéséhez a kereskedelmi hálózatokon keresztül.

Sam Sheppard professzor szerint az elmúlt évtizedekben számos vírus és kórokozó baktérium ugrott vadon élő állatokról emberekre. Majmokból HIV, madarakból H5N1 származott. A Covid-19 eredeti is a feltételezések szerint denevérekből származik.

„Az állatokban szállított kórokozók egyre nagyobb veszélyt jelentenek az emberekre, és eredményeink rámutatnak, hogy alkalmazkodóképességük lehetővé teszi számukra a gazdaszervezet cseréjét.”

A kutatók azt remélik, hogy tanulmányuk segíthet a tudósoknak a jövőbeni lehetséges problémák előrejelzésében, így megelőzhetők, mielőtt járványok alakulnának ki.

Image by Mabel Amber from Pixabay

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub