Az Irma hurrikán tönkretette a narancsot is

Az elmúlt fél évszázad legkisebb narancstermése várható Floridában, miután az Irma leverte a gyümölcs felét a fákról – tudósított a Bloomberg hírügynökség, megjegyezve, hogy emiatt megdrágul a narancslé.

Az amerikai reggeli elképzelhetetlen a narancslé nélkül, és az USA legnagyobb lénarancs termesztője éppen Florida, amelynek több mint 74 millió narancsfájától közel 80 ezer ember megélhetése függ.

Az Irma, a legpusztítóbb vihar, amit valaha észleltek Floridában, éppen akkor érkezett, amikor a farmerek a betakarítás derekán voltak, és amúgy is az elmúlt öt év legkisebb termését várták. Ennek oka narancszöldülés (Citrus greening), vagy más néven a sárga sárkánykór amit a Candidatus Liberibacter asiaticus baktérium okoz: hatására a gyümölcs kicsi és zöldes marad, és rövidesen a fa is elpusztul.

Az elemzők azonban arra számítottak, hogy az októberben kezdődő új szezonban valamelyest növekedni fog a hozam.  A floridai citrus-szövetség arra számított, hogy a jövő évi termés eléri a 75 millió – egyenként 41 kilós – ládát, az után, hogy korábban a mezőgazdasági minisztérium az idei évre 69 millió ládával számolt.