Az is baj, ha kiegyensúlyozott az időjárás

Az alacsony felvásárlási árak arra kényszerítik az amerikai kukoricatermesztőket, hogy parlagon hagyják a földjeiket jövő tavasszal, vagy az olcsóbban termelhető cirokkal foglalkozzanak. A Reuters tudósítása szerint érezhetően visszafogják a műtrágya vagy prémium magvak használatát, ami miatt csökkenni fognak a hozamok.

A Minnesotában, Iowában és Nebraskában a tenyészidőszakban uralkodó kiegyensúlyozott időjárás rekordtermést eredményezett, és olyannyira tele vannak a magtárak, hogy – a károsodás kockázata ellenére – sok esetben a szabadban tárolják a kukoricát és a szójababot. Ez három állam adja az Egyesült Államok kukoricatermésének egyharmadát és a szójatermés egynegyedét.

Mindez azt mutatja, hogy a globális túltermelés harmadik évében a vártnál gyengébb amerikai exportlehetőségek kellemetlen meglepetést okoztak a termelőknek, a magtáraknak és a kereskedőknek. Vagyis a mezőgazdasági jövedelmek és a termelői árak még gyengébbek lehetnek a hivatalos prognózisokban olvashatóknál.

Délnyugat Minnesotában például már csak 3,25 dollárt adnak egy bushel (25,4 kilogramm) kukoricáért, miközben a termelési költségek a becslések szerint elérték a 4 dollárt – mondta Ed Usset, a University of Minnesota farmgazdálkodási tanszékének közgazdásza. Az erős dollár ránehezedik az amerikai exportra és a terményárak már 50 százalékkal alacsonyabbak a 2012 csúcshoz képest. Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium szerint a mezőgazdasági jövedelmek idén akár 36 százalékkal is csökkenhetnek az elmúlt évhez képest.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel