Az olasz és spanyol időjárás miatt drágulnak a zöldségek

A rossz időjárás Olaszországban és Spanyolországban valószínűleg jelentősen növeli a zöldségfélék árát egész Észak-Európában – jelezték az élelmiszer-beszállítók és a szupermarketek a BBC-nek.

Spanyolország délkeleti részén, a Murcia régióban az áradások az olaszországi hideg időjárással együtt azt eredményezték, hogy számos szántóföldi zöldség növénynek, így a salátának és a brokkolinak már majdnem teljesen vége a földeken. Többek között paprika és padlizsán is azok közé tartozik, amelyeket erősen sújtott az időjárás. Murcia adja a téli hónapokban az európai friss termékkínálat mintegy 80 százalékát, most azonban az elmúlt harminc év legdurvább esőzését jelentették a régióból.

De a spanyol zöldséges régiók közül nemcsak Murcia, hanem Andalúzia és Valencia is bajban van, miközben Olaszország nyakába szokatlanul sok hó szakadt. A frissáru termesztők brüsszeli székhelyű képviselete, a Freshfel Europe részéről Philippe Binard azt mondta a BBC-nek, hogy a zöldségtermesztést sújtó problémák ilyen sokaságára sosem volt példa, így a spanyol cukkini, padlizsán, paradicsom, brokkoli és paprika hozama mintegy 25 százalékkal csökkent, miközben az árak 25 és 40 százalék közti mértékben emelkedtek.

Emiatt vannak már olyan brit nagykereskedők, akik az Egyesült Államokból importálnak fejes salátát.