Az oroszok liszterózissal fertőzött brazil hússzállítmányt találtak

Brazília attól tart, hogy visszaeshet a mezőgazdasági exportja egy szerteágazó húsipari botrány nyomán.

Több mint ezer rendőr vett részt az ország legnagyobb élelmiszer-hamisítási ügyének feltárásában, azt követően, hogy az USA, az EU, valamint Kína nyomozásra szólította fel a Brazil hatóságokat. Március derekán aztán kiderült, hogy sok húsüzemben megvesztegették a mezőgazdasági tárca minőségellenőreit, és romlott húst bocsátottak ki friss gyanánt. Emellett a gyanúsítottak savat használtak, hogy a romlott hús olyan legyen, mint a friss, és az is rendszeres volt, hogy a gyengébb minőségű termékekre kiváló minősítést adtak az ellenőrök.

Az orosz hírügynökség, a TASSZ tudósítása szerint a brazil JBS SA és a BRF SA is azok között a cégek között van, amelyeknél nyomozás folyik.

A JBS a világ egyik legnagyobb húsipari vállalata, több mint száz országba, köztük Oroszországba is szállít. Január 14-én, az orosz mezőgazdasági ellenőrző intézet, a Rosselkhoznadzor átmenetileg korlátozta JBS SA termékek forgalmát, miután Listeria monocytogenes baktériummal fertőzött szállítmányt találtak.

A liszterózis főként szennyezett élelmiszerek útján terjed. Hányást, hasmenést, influenzaszerű tüneteket okoz, egyes esetekben pedig agyhártyagyulladást. Nagyon súlyos formája is létezik, ám viszonylag ritka betegség. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint az iparilag fejlett országokban egymillió lakosból évente 0,1-10 ember betegszik meg liszteriózisban, ami a súlyos esetek 20-30 százalékában halált okoz.

Magyarországon évente 10-20 esetet diagnosztizálnak, de a valódi fertőzések száma ennél jóval magasabb lehet, ugyanis nem minden esetben derül ki – főként az enyhébb lefolyású betegség esetén –, hogy milyen kórokozó áll a háttérben. A fertőzött élelmiszer fogyasztása az egészséges, megfelelően működő immunrendszerrel rendelkező emberek esetében tünetmentes vagy csupán enyhe tünetekkel jár.

A liszteriózis fertőzött élelmiszerek fogyasztása révén alakul ki. A leggyakrabban szennyezett élelmiszerek a lágy sajtok (pl. brie, camembert, feta). A zöldségek a trágyázás miatt lehetnek szennyezettek, az állati eredetű élelmiszerek (hús, tejtermékek) pedig a hordozó állat bélcsatornájának fertőzöttsége miatt.