Az őszi búza csupán kétharmada hajtott ki Ukrajnában

A szokásosnál kevesebb gabonát vetettek az idei őszön a Fekete-tenger környékén, ezért a kereskedők szerint Ukrajnában legfeljebb 14-18 millió tonna búzát takaríthatnak be jövőre az idei mintegy 25 millió tonnával szemben.

A Fekete-tenger térségének legnagyobb búzatermelője Ukrajna és Oroszország egyaránt a szokásosnál kevesebb őszi búzát vetett a szárazság miatt: a tengermelléken a búzaföldek 11 százaléka maradt bevetetlenül. Emiatt a Reuters hírügynökség által idézett elemzők azt jósolják, hogy a két ország búzaexportja jelentősen visszaesik a most folyó 2015/2016-os termelői évben.

Tatjána Adamenko, az ukrán meteorológiai intézet mezőgazdasági osztályának vezetője arról számolt be, hogy a száraz talajban a vetés mindössze ötöde hajtott ki Zaporizzsja, 22 százaléka pedig Dnyepropetrovszk környékén. Ugyancsak katasztrofális a helyzet a Poltava, Harkov és a Donyetszk régióban.

Emiatt az UkrAgroConsult nyolc százalékkal 17,5 millió tonnára csökkentette a jövő évi ukrán búzatermésre vonatkozó előrejelzését. A cég elemzője, Jelizaveta Malisko az ország búzatermelő régióinak adatait összesítve kijelentette, hogy az őszi búzavetés 62 százaléka hajtott ki, de ebből is harminc százalék nagyon rossz állapotban van, ezért kellett mérsékelni a 2016-ra vonatkozó előrejelzést.

A térséget sújtó aszály miatt az előrejelzések szerint ugyanakkor Romániában és Bulgáriában várhatóan szintén kevesebb olajos növényt takaríthatnak be jövőre.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel