Az USA után India is kevesebb gyapotot szüretel

Szeptember végén a világ legnagyobb gyapotvásárlói sorban álltak Indiában, miután az Egyesült Államok, a világ legnagyobb exportőre gyapotföldjeit letarolta a hurrikán. Azonban az indiai termést rovarkártevő tizedelte meg.

Korábban az iparági elemzők arra számítottak, hogy az október elsején kezdődött 2017/2018 üzleti évben 7,5 millió 150 kilogrammos bálával többet, összesen 40 millió gyapotbálát exportálhat India. Mostanra azonban kiderült ennek az exportra szánt mennyiségnek csaknem 20 százalékáról le kell mondani a rózsaszín bagolylepke (Pectinophora gossypiella) pusztítása miatt.

Pedig szeptemberben, az amerikai hurrikánok után az új szezonra egymillió bálát kötött le Indiában Kína, Tajvan, Vietnám, Pakisztán, Indonézia és Banglades. Ezek az országok olyan nagy forgalmú cégek legfontosabb ruhaipari beszállítói, mint a H & M, a Zara és a Wal-Mart Stores Inc.

„Az idei exportálható mennyiség körülbelül 6 millió bála lesz. A kiviteli terveket a kártevő-támadás miatt felülvizsgáltuk” – mondta Nayan Mirani, az egyik vezető exportőr, a Khimji Visram & Sons társtulajdonosa. Ez pedig lehetőséget nyit a brazil és ausztrál gyapot számára az ázsiai piacokon.

A betakarítás kezdetén úgy találták, hogy a rózsaszín bagolylepke hernyói nagy pusztítást végeztek a gyapotföldeken. Különösen fertőzöttnek bizonyult a nyugati-indiai Maharashtra állam, az ország legnagyobb gyapottermesztője.

„Több régióban olyan nagy a kár, hogy a korábban prognosztizált 40 millió bálás termés helyett legfeljebb 37,5 millióról beszélhetünk” – mondta Chirag Patel, a Jaydeep Cotton Fibers Pvt. ügyvezető igazgatója.