Bajban a Jersey-sziget krumpli termesztői

A Nagy Britannia és Franciaország közti Csatorna-szigetek legnagyobbja a 116 négyzetkilométeres Jersey. Noha a szigetek 1066 óta a brit korona fennhatósága alá tartoznak, nem képezik az Egyesült Királyság részét, így saját törvényhozásuk van. Ennek révén válhatott Jersey adóparadicsommá, ahol a nyugat-európai értelemben is a nagyon tehetősek, valamint különféle pénzügyi vállalatok telepednek meg. (A szolgáltatási szektor alkalmazottai viszont főként lengyel és portugál vendégmunkások.)

A sziget legtöbb bevétele a nemzetközi pénzügyi szolgáltatásokból származik, az alacsony adók és a vámmentesség népszerűvé tette a befektetők számára.

De Jersey nemcsak erről, valamint a Gerald Durrell által alapított állatkertről híres, hanem a világhírű, jó minőségű krumplijáról is, aminek termesztése a mezőgazdasági bevételek 80 százalékát adja. A fagymentes, de megfelelő csapadékot biztosító szelíd időjárás kedvez a kora burgonyának, olyannyira, hogy a Jersey Royal Company például 140 éve csak ezzel foglalkozik.

Most azonban baj van. A januári ültetésű burgonya szépen fejlődött, amíg február végén a Csatornára valamint a Brit-szigetekre le nem csapott az ott Beast from East-nek elnevezett fagyhullám, ami a közlekedési káoszon felül az ehhez nem szokott mezőgazdaságnak is komoly károkat okozott.

Jersey szigetén a burgonya növények foltosak, és a hozamok drasztikusan csökkennek, közölte a Royal Company vállalat, amely novemberben az üvegházi krumpli vetésével kezd. A szabadföldi ültetés januártól áprilisig tart, míg a betakarítás márciustól júliusig. A szezon legforgalmasabb hónapja általában a május, amikor akár napi 1500 tonna burgonyát is exportálnak, idén azonban csak álmodoznak ilyen eredményről.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel