Bajban a kávétermesztés

Késve kezdhetik a betakarítást a dél-amerikai kávétermelők. A gazdaságokban a koronavírus világjárvány miatt komoly korlátozásokat kellett bevezetni, emiatt veszélybe került az exportminőségű babkávé értékesítés, írja a Reuters.

A kávétermesztés leginkább munkaigényes folyamata a szüret. Kolumbiának és Brazíliának, ahol a prémium minőségű arabica kávé 65% -át termelik, körülbelül 1,25 millió emberre van szüksége betakarítás idején. Peruval és Ecuadorral együtt ideiglenes munkavállalók segítségére is számítanak a munkák során.

A kontinens legnagyobb szereplői attól tartanak, hogy a koronavírus nem tetőzött még sem Brazíliában, sem Kolumbiában, így a munkavállalók összegyűjtése a betakarításhoz, komoly kockázatot rejt magában.

Egy kutatás szerint akár 10% -os veszteségeket is elszenvedhetnek a szektorban. Brazíliában és Kolumbiában a helyi önkormányzatok mentesítettek egyes munkavállalókat a korlátozások alól, hogy elkerüljék a fennakadásokat. A brazíliai mezőgazdasági termelők kevesebb ember felvételére és fokozatos betakarításra számítanak. Többen azt mondták a Reutersnek, hogy fontolgatják a betakarítás késleltetését a fertőzés miatt.

„Nehéz volt a védőfelszerelést találni. Megkezdjük a betakarítást, de ha az emberek megbetegednek, abbahagyjuk”- mondta Thiago Motta, a Jatoba farm tulajdonosa.

Kolumbiában a termelés nagy részét családok végzik, ez csökkentheti annak szükségességét, hogy más területekről érkezzenek emberek. Áprilisban a kávé kivitele az országban 32% -kal csökkent az előző év azonos időszakához képest a bevezetett korlátozások miatt.

Image by Pexels from Pixabay

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub