Bajban lehet a brit juhtenyésztés

Egy új tanulmány szerint a Brexit megoszthatja a brit állattenyésztőket, és egy részüket a csőd fenyegetheti – írja a Farm Ireland szakportál.

Míg az Egyesült Királyság kormánya kedvtelve hangoztatja, hogy egy, az Európai Unióval létrehozandó szabadkereskedelmi egyezmény a megvalósulás esetén korlátozhatja a brit mezőgazdaságot fenyegető nehézségeket, a Belfast-i Agri-Food and Biosciences Institute arra a következtetésre jutott, hogy a megállapodás elmaradása miatt a juhtenyésztők jövedelme 38 százalékkal csökkenni fog. Ez pedig drámai hatással lesz az exporttól függő ágazatra.

Ha az Egyesült Királyság kereskedelmi egyezmény nélkül hagyja el az Európai Uniót, a brit marhahús-, sertéshús-, a baromfi- és a tejágazat az EU-ból származó termékek utáni behozatali vámok megnövekedett tarifái nyújtotta védelmet élvezhetik odahaza.

A vámtarifák védelmében ugyanakkor akár 15-17 százalékkal is emelhetik a baromfi- és marhahústermékek árait, és jelentősen drágulhatnának a tejtermékek is.

A juhtenyésztők azonban a kiviteltől függenek, hiszen Nagy Britannia nettó bárányexportőr, viszont a szabadkereskedelmi megállapodás hiányában megugró vámok miatt csupán annyira alacsony áron lehetne az EU-ban értékesíteni, hogy a tenyésztők jövedelme körülbelül 30 százalékkal csökkenne – írja a tanulmányában az Agri-Food and Biosciences Institute.