Beindította a tudósokat a Mentőexpedíció című film

Hogyan termeszt krumplit egy magányos hős egy idegen bolygón? Ki gondolta volna, hogy egy ilyen történet tömegek fantáziáját ragadja meg, és ad új lendületet a terraformálás, a Naprendszer többi bolygójának lakhatóvá tételével kapcsolatos kutatásokhoz?

Pontosan ez történt Ridley Scott Mentőexpedíció (Martian) című filmjének hatására. Miután – kis túlzással – a fél világ Matt Damon burgonyatermesztési képességeiért izgult, és sok helyen a színész arcával reklámozták a burgonyát, folytatódnak a NASA által támogatott kutatások, hogy kiderüljön, valóban lehetséges-e a Marson a földművelés. Szinte nincs légkör, a hőmérséklet rendkívül alacsony, a Mars talajának összetétele erősen eltér a Földétől, ennek ellenére távolról sem elképzelhetetlen a hollywoodi forgatókönyv – véli G. W. W. Wamelink, a Wageningen Egyetem professzora, a Mars One Project egyik résztvevője.

Wamelink és csapata a közelmúltban a PloS One magazinban közzétett kutatásuk során a Mars talaját elemezve arra jutott, hogy megfelelő tápanyagpótlással a vörös bolygó talaja megművelhető lehet. A kutatócsoport egy hawaii vulkán közeléből szerezte be a talajmintát, amely szinte megegyezik a Marséval. A kutatók elképzelése szerint a Marson elsőként a nitrogén megkötésére képes növényeket, például a lóherét, a borsót vagy babot érdemes vetni, hogy ezek később zöldtrágyaként javítsák fel a talajt. Igaz, a zöldtrágya csökkenti a talaj pH értékét, ez pedig növeli a nehézfémek felszívódásának esélyét, már megkezdődtek az újabb vizsgálatok arról, hogyan lehetne teljesen biztonságosan fogyasztható élelmiszert előállítani a bolygón.

A marsi mezőgazdaságban természetesen minden emberi mellékterméket felhasználnának, a -160 fokos hideg és az erős kozmikus sugárzás ellen pedig földalatti „hobbit” házak építésével védekezhetnek a Mars leendő lakói. A Mars felszíne alatt legalább egy méter mélyen megépített házakban napelemek gondoskodnának arról, hogy a földinél 60 százalékkal alacsonyabb napsugárzási szint ellenére megfelelő maradjon a hőmérséklet, és a növények jó növekedési rátát érjenek el.