Belga eperszedő robot: több mint evolúció

Az Octinion belga K + F-technológiai cég egy teljesen automata eperszedő robotot mutatott be február elején a berlini Fruit Logistica kiállításon.

Az öt éves fejlesztőmunka eredményeként létrejött Rubion nevű robot nem gázol át az eperföldön, hanem, amint a fotónkon látható, a megfelelő magasságban elhelyezett vályúkban termő gyümölcsöket szedi össze. Pontosabban, a szamócák között felismeri az éretteket, majd ügyesen leszedi és – sérülésmentesen – a gyűjtőládába helyezi őket.

Az Octinion Technology Group vezérigazgatója, Tom Coen a nemzetközi bemutatón elmondta, hogy az innováció nemcsak az ágazat munkaerő-hiányára ad választ, hanem lehetővé teszi a termelők számára, hogy növeljék termékeik minőségét – ami végső soron egyaránt előnyös a fogyasztók és a farmerek számára. Azt is kiemelte, hogy a robotizálás egy olyan szektorban, amelyben szinte minden munkafolyamat kézzel történik, több mint evolúció: forradalom.

A mezőgazdasági robotika nagy jövő előtt áll, kezdve az eperszüret ideális időpontjának meghatározásától egészen addig, hogy a robotok az érettségi foknak megfelelően akár éjjel is leszedhetik a termést, hogy az hajnalban már a piacra kerülhessen – hangsúlyozta az Octinion Technology Group közleménye.

***

Új okostelefonokra fejlesztett applikációnkkal azonnal értesülhet a legfrissebb híreinkről!

Android: https://bit.ly/2FJHBVI

iOS: https://apple.co/2HnRt90