Belgium: a COVID-19 átrendezte a családok kiadásait

A Statbel, a belga statisztikai hivatal felmérése szerint egy átlagos belga család költekezési szokásaira a koronavírus járvány egyértelműen hatással volt.

A teljes havi kiadás átlagosan 2020-ban 2934 euró volt, amely 4,7%-kal kevesebb, mint 2 évvel ezelőtt.

A lakásköltség és a lakhatáshoz kapcsolódó kiadások – bérlet/fizetés, energia, víz, karbantartás, kert – jelentették a legnagyobb költségtételt a költségvetés 31,8%-ával. Ezt követi az étel és ital 18,1%-kal.  (2018-ban 16,0%).

A ruha és cipő, a kultúra és szabadidő, az étterem és vendéglátás és közlekedés tételek voltak a vesztesei voltak a világjárványnak.

Az élelmiszerek és alkoholmentes italok kategórián belül a kiadások 13,5%-kal nőttek 2020-ban. Különösen a “zöldség” (+26%) és a “kávé” (+23%) alkategóriák értek el magasabb emelkedést, ezt követték a halfélék, a hús, tejtermékek, gyümölcs, kenyér- és gabonatermékek.

A háztartásonkénti kiadások az étterem és vendéglátás kategóriában 34,0%-kal csökkentek. Másrészt az elviteles és házhozszállítás forgalma megháromszorozódott 2018-hoz képest. Egy belga háztartás átlagosan 200 eurót költött ezekre a készétkezési szolgáltatásokra.

Forrás: Agroberichtenbuitenland.nl