Beltéri farmok mesterséges fényforrásokkal

Egy raktár tele friss zöldségekkel – talán nem itt várnánk egy új ipari forradalom kibontakozását. Mégis érdemes a fényeket követni, ha meg akarjuk látni a mezőgazdaság jövőjét – az ipari méretű, beltéri gazdaságokat.

A LED technológia fejlődései lehetővé teszik egy olyan környezet létrehozását, melyben zöldségek nagyobb terméshozammal, rövidebb növekedési periódussal, az időjárástól függetlenül termeszthetők nagy mennyiségben. Kutatók a LED fény színével, a fényhullámok hosszával kísérleteznek, ezzel szabályozva a növények növekedését. A fotorespiráció és fotoszintézis kontrollálásával, szabályozható a nappalok és éjszakák jelensége, mely azért fontos, mert a fény hatása növelhető a megfelelő alvási idő biztosításával.

Az üvegházakban termesztés már régóta lehetővé teszi a fény, hőmérséklet és víz szintjének kontrollálását a hozam növelése érdekében. A hagyományos izzókhoz képest, a LED jobban teljesít, 50%-os hatékonyság jellemzi – az energia felét a növény számára hasznosítható fénnyé alakítva – a korábbi 30%-hoz képest. Ennek egyik oka, hogy az izzók nem melegednek fel, így egyszerűen közelebb helyezhetőek a növényekhez.

A technológiát a korábban már említett vertikális gazdaságokban is alkalmazhatják, melyek egyik célja a külső időjárási körülményektől független termelés. A jelenleg még kísérleti fázisú megoldás költségei egyelőre magasabbak, mint a hagyományos technológiáké, ám a méretgazdaságosság előnyei által az ipari termelésben jelentős szerepet tölthet be a növekvő élelmiszerigények fedezése érdekében.