Béreljen gyomirtó kecskét!

Májusban forró és párás napokon több mint 50 munkás irtotta a gyomokat Ames város Ada Hayden Heritage parkjában, néhány utcányira az Iowa Állami Egyetemtől. A munkásoknak négy lába volt, és – kecskék lévén – konok elszántsággal rágtak utat az elgazosodott parkban.

Iowában egyre többen veszik igénybe a bérelhető kecskék segítségét, hogy megküzdjenek az államot elárasztó invazív növényfajokkal. Az Invazív Fajok Központja 448 ilyen fajt azonosított az államban. Ames városában azért bérelték ki a kecskenyájat, hogy megtisztítsa a sarjhajtásoktól a parkot.

„Kecskéink mindazt lelegelik, amit más állat érintetlenül hagy” – mondta Aaron Steele, egy bérkecskékre specializálódott cég, a Goats On The Go társtulajdonosa. A kecskék két hét alatt tisztítanak meg egy kéthektáros területet, majd egy hónap múlva visszajönnek, hogy az újra kihajtott gyomokkal is végezzenek. Egy acre (0,4 hektár) földet 900-1200 dollárt mentesítnek a gyomoktól, de 10 ezer acre fölött már árkedvezmény jár.

A Goats On The Go vállalkozást 17 kecskével két család alapította 2013-ban. Jelenleg több mint 200 tagú a nyáj és már leányvállalatuk is van Oklahomában.

„Állományunk évente 150 százalékkal növekszik, de akármennyire is bővülünk, minden kecskénknek jut munka” – mondta Steele. A cég ügyfelei a magánterületek, a parkok, ugyanakkor a nyáj nemrégiben teljesített egy megrendelést a Marshall megyei Harvester golfpályán.

Fotóillusztráció: Pixabay.com