Best of 2016

Az idei esztendőben összesen 256 blogposztot írtunk, amelyek közül most a legolvasottabb tizet gyűjtöttük csokorba. Nagyon boldog, sikeres új esztendőt kívánunk minden Olvasónknak!

Kezdődik a mezőgazdasági robotok kora. A robotok nem csupán a blogunkban már említett, beltéri, emeletes és automatizált zöldséggyárakban dolgozhatnak. Egyre több kísérleti modell jelenik meg a szabad ég alatt is. A BoniRob gyomirtó robot például nem vegyszerrel támad a gyomokra, hanem ha olyan levelet lát, ami nem szerepel a védendő növényeket tartalmazó memóriájában, kérlelhetetlenül lecsap.

***

Öt tonna feletti hektáronkénti termést ígér a Bluestar. Akár öt tonna feletti hektáronkénti terméshozam, kiváló termésstabilitás, magas olajtartalom jellemzi a Syngenta új repcehibridjét.

***

Innovációs díjat nyert a Syngenta új szórófeje. A Syngenta Defy 3D permetezőfeje nyerte el az International Machinery Manufacturers Awards (IMMA) 2016-os innovációs díját permetező kategóriában.

1024_x_768_-_defy_3d_nozzle_demo

***

Elúszott a holland krumplitermés. Holland burgonyatermelők legrosszabb várakozásai következtek be. Az esős tavaszt követően a betakarítási időszakban bekövetkezett forró, száraz időjárás miatt nemcsak a rekordtermésre vonatkozó álmoktól búcsúzhattak el, hanem kifejezetten gyenge lett a termés – jelentette be a Holland Növénytermesztők Szövetsége , a VTA, hozzátéve, hogy a burgonya ára az üzletekben már 30 – 40 százalékkal a szokása szint felett van.

***

Hamis és mérgező élelmiszerek világszerte.  Réz-szulfát oldattal festett olasz olajbogyó, műtrágyával szennyezett szudáni cukor, és több százezer liter hamis alkoholos ital áll az Interpol listáján, amelyen a világszerte lefoglalt mérgező és hamisított élelmiszereket sorolják föl. Magyarország is érintett. Több mint 10 ezer tonna hamisított és veszélyes élelmiszert valamint egymillió liter italt fedeztek fel az Interpol és az Europol eddigi legeredményesebb, 57 országra kiterjedő akcióján.

***

Megérkezett a gyomirtás Terminátora. Az Ibex nevű önjáró robot azonosítja, és célzottan pusztítja el a gazt a szántókon, hasznos segítséget nyújtva azoknak a gazdáknak, akik nehéz terepen kénytelenek dolgozni.  Egy hagyományos szántóföldön a gyomirtás nem különösebben nehéz munka, a nehezebb, dimbes-dombos tájakon azonban komoly gondot okozhat a gyomirtó szerek kiszórása. Ezt a problémát oldhatja meg Ibex, egy új fejlesztésű, önjáró mezőgazdasági robot, amelyet a Daily Mail megfogalmazása szerint Terminátor stílusban végez a káros növényekkel.

ibex

***

Marha drága szarvasmarha. Franciaország legdrágább tehenéért 23 500 eurót fizetett egy hentes. Fura dolog, hiszen ennyi pénzért – több mint 7 millió forintért – azért tartósabb dolgokat szokás venni.
Gouache, az 1050 kilós tehén egy nyilvános árverésen a drágábban kelt el, mint az eddigi francia rekorder, 2013-ban. Az ötéves jószágot azonban nem egy tenyésztő vette meg: mindenki elképedésére egy hentes ujjongott fel (és ivott egy korty pezsgőt), amikor a kalapács lecsapott.

***

Hidropónikus zöldségfarm a sivatagbanUborka és paradicsom a sivatagban, ott, ahol vízből csak a tengerben van sok? Igen: Abu Dhabiban van ilyen farm, csak éppen hidropónikus. Február közepén ugyan több esőt kapott a Kárpát-medence a kelleténél, de ha a klímaváltozás így folytatódik, lassan nálunk is szükség lesz a naperőművekre és a hidropónikus zöldségtermesztésre. Lesz kitől tanulnunk, hiszen az Perzsa-öböl mentén egyre többen kísérleteznek az új technológiákkal. Sikerrel.

***

Dr. Drón a levegőben. A drónok minden eddiginél pontosabb, naprakészebb információt adhatnak a termesztett növények és a talaj állapotáról. Az egyéni gazdálkodók számára ez a fajta információ határozhatja meg, gyenge lesz a termés, vagy rekord betakarítás várható.

SZG_6644

***

Nyúlinvázió Angliában.  A vadnyúl állomány robbanásszerű szaporodása súlyos csapást jelent a brit gazdaságokra és megtizedelik kertészetek termését is. A betegség-rezisztens nyulak száma 50 százalékkal mintegy 60 millióra ugrott az elmúlt 12 évben. A Natural England nevű természetvédelmi csoport szerint az üregi nyúl jelenti a legnagyobb veszélyt a brit mezőgazdaság számára és úgy becsülik, hogy az általuk okozott kár legalább 100 millió fontba kerül évente.

Jó böngészést kívánunk, tartsanak velünk 2017-ben is! 

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel