Best of 2019 – 1. rész

Az idei esztendő legolvasottabb posztjait gyűjtöttük csokorba. Íme az első rész: 

10. – Interra® Farm: intenzív gazdálkodás a környezet megóvásával

A Syngenta kiemelten kezeli a fenntarthatóság témakörét. Ennek szellemében hozta létre Interra® Farm Hálózatát is, melynek hazai helyszínén, Dióskálon valós gazdálkodási körülmények között vizsgálják a szakemberek a környezetért vállalt felelősség mellett megvalósítható termesztéstechnológiákat.

A gazdaságban bevezetett forgatás nélküli művelésmód javítja a talaj szerkezetét és a talajéletet, stabilizálja a terméshozamot, melyet mérési adataink is alátámasztanak. Ez a fajta gazdálkodás kedvezően hat a talaj nedvességének megtartására, csökkenti a víz elfolyását és az eróziót. Emellett fontos eredményeket értünk el a biodiverzitás növelése területén.

***

9. – Guinness sebességrekord traktorral

A motorkerékpár versenyző és televíziós műsorvezető Guy Martin fogott egy JCB Fastrac 8000 traktort, amelyet úgy tuningoltak, hogy elérje a Yorkshire-i Elvington repülőtéren 103,6 mérföldes (165 kilométeres) sebességet. Ez azonban nem volt elegendő Martinnak, ezért ismét hozzányúltak a géphez.

A Guinness World Records képviselői is ott voltak a pályán, amikor október 23-án visszatértek Elvingtonba, és ekkor Martin, valamint a traktor átlagos sebessége 135,191 mérföld (216 kilométer) volt. Azért átlagsebességet rögzít a Guinness, mert a pályát oda-vissza kell megtenni, hogy a pálya lejtésének és a szélnek a jármű sebességére gyakorolt hatását valamennyire közömbösítsék. Így a két futam átlaga lesz a hivatalos eredmény. Talán nem meglepő, hogy a sárga traktor csúcssebessége az egyik futam alkalmával elérte a 153 mérföldet, vagyis a 244 kilométert óránként.

***

8. – Termőföld helyett poliuretán?

Az angliai Sheffieldi Egyetem új, Fenntartható Élelmiszer Intézetének szakértői kísérleteik során azt találták, hogy a poliuretán habokba ültetett növények kétszer-tízszer gyorsabban nőnek, mint a talajban termesztett növények.

A tudósok Sheffieldben – egy elhagyott iskolaépületben – létrehoztak egy hidroponikus városi farmot, ahol tápoldatokat szállító csőrendszerek révén a salátától a paradicsomig mindent termesztettek.

A kísérletek ösztönzője az volt, hogy világszerte 24 milliárd tonna termékeny talaj vész el minden évben az erózió miatt. Ezért kifejlesztettek olyan speciális habot, amely kémiai, fizikai és biológiai szempontból hasonlít a termőföldre – tudósította a phys.org természettudományos portál.

***

7. – Farmok segítettek csökkenteni a repülőtér okozta zajt

Az amszterdami Schiphol Európai egyik legforgalmasabb repülőtere. Azonban mivel Hollandia nagyon sűrűn lakott ország, az új kifutópályák kényszerűségből Hoofddorp-Noord település mellett épültek.

A lakosságot zavarták a gépek felszállásakor keletkező alacsony frekvenciás, úgynevezett ground noise hanghullámok, amiket a szél bevitt a házak közé. Érdekes módon a zaj intenzitása télen fokozódott, amikor a környékbeli farmok földjei csupaszon pihentek, és csökkent, amikor megnőtt a vetés.

***

6. – Történelmi rekordhozam napraforgóban

Október végére befejeződött a hazai napraforgó betakarítása. Az országban 561 ezer hektárról, 3,01 tonna/hektáros hozammal 1,69 millió tonnát takarítottak be a gazdák.

Az idei, 3,01 tonna/hektáros országos átlaghozam történelmi rekordot jelent Magyarországon és világszintű összevetésben is az elsők közé tartozik. A megyék közül Fejér, Baranya, Hajdú-Bihar és Békés megye emelkedett ki 3,2 tonna/hektár körüli rendkívül jó hozamokkal. Az idei termésmennyiség a termőterület 9-10 százalékos csökkenéséből adódóan néhány százalékkal maradt el a tavalyi értékektől, adta hírül az agrártárca.