Best of 2020

Összeállításunkból az elmúlt esztendő legolvasottabb posztjait gyűjtöttük csokorba. Boldog új esztendőt kívánunk minden Olvasónknak!

Új rothadást okozó gombafajt azonosítottak New York-ban

New York-i almáskertekben végzett vizsgálatok után új gombakórokozót azonosítottak a Cornell Egyetem növénypatológusai. A betegség rothadásos megbetegedést okoz az almában. A kutatók egy másik gombafajra is rábukkantak vizsgálatuk során.

COVID-19: óvni kell az idős mezőgazdászokat

Az egész világot sokkolta az új koronavírus világjárvány, amely a mezőgazdaságra is komoly hatásokkal van már rövidtávon. Mark Stephenson és John Shutske, a Wisconsin-Madison Egyetem kutatói hat szempontot állítottak össze az agrárium helyzetére vonatkozóan.

Új rovarölő hatóanyagot fejlesztett a Syngenta

Új rovarölő hatóanyagot jelentett be a Syngenta. A spiropidion tartalmú készítmény célzottan, környezetkímélő módon segít a gazdálkodóknak terményeik megvédésében a nehezen kezelhető szívó rovarkártevők ellen.

Sültburgonya fogyasztásra biztatnak a belga termelők

A ropogós sültburgonya nemzeti „streedfood” étel Belgiumban. A koronavírus járvány miatt azonban az utcai árusok bezártak, a rendezvények elmaradtak, így már mintegy 750 ezer tonna fogyasztásra váró burgonya halmozódott fel. A termelők az étel otthoni fogyasztására biztatják a lakosságot.

Városi kertészetek segíthetnek a növekvő élelmiszerigényen

Ha a városi zöldterületek 10 százalékát kertté alakítanák, akkor az a helyi lakosság 15 százalékát láthatná el zöldségekkel és gyümölcsökkel, állapította meg a Sheffieldi Egyetem kutatócsoportja, akik a Nature Food magazinban tették közzé eredményeiket.

Dinamikusan növekszik a precíziós eszközök piaca

Öt éven belül 7 milliárdról 12,8 milliárd dollárra növekszik a MarketsandMarkets új piackutatási jelentése szerint a precíziós mezőgazdasági eszközök piaca.

Klímatűrő almát mutattak be

A T&G Global új nemesítésű almafajtáját változatos körülmények között, forró és száraz éghajlati viszonyokon is tesztelték a kutatók.

Száraz április = nyári aszály?

Az elmúlt 20 évben Közép-Európában hat komoly nyári hőhullámot jegyezhettünk fel. Eddig azonban nem volt világos, hogy milyen események vezettek ehhez a szélsőséges időjáráshoz. A Helmholtz Központ kutatói azt vizsgálták, hogy Közép-Európában az áprilisi hőmérsékleti és csapadékviszonyok milyen szerepet játszottak a nyári szárazságban.