Bicikliverseny bizonyítja a klímaváltozást

Noha az év elején Donald Trump azt írta a twitteren, amikor derékig érő hó hullt az USA keleti államaiban, hogy itt van a globális felmelegedés, a klímaváltozás sajnos bizonyítható.

A belga körverseny, a Tour de Flanders mindig áprilisban van, mégpedig 1913 óta. A klímakutatók több mint 200 órányi – 1981 és 2016 között készült – videót néztek végig, és kiválasztották azt a húsz fát, amelyek minden felvételen látszottak. Minden fa esetében feljegyezték a levelek jelenlétét vagy hiányát, valamint a méretüket.

A régi felvételek révén bizonyították, hogy az elmúlt évtizedben igenis korábban tavaszodott ki Belgiumban. Az 1980-as években még alig volt levél a verseny menti fákon, de 2006-tól 2016-ig a fák legalább 45 százalékán voltak láthatók a levelek – áll a Methods in Ecology and Evolution című kiadványban.

Nem meglepő, hogy a belga fák már korábban kizöldülnek, mivel erről korábban is készültek feljegyzések, de ez volt az első alkalom, hogy a kutatók régi sportesemény-felvételeket használták fel. A kutatócsapat azt mondja, hogy ez a tanulmány csak a kezdet, és a régi televíziós felvételek értékes forrásként szolgálhatnak ahhoz, hogy megértsék, hogyan befolyásolja az éghajlatváltozás a növényeket.

​Címlapfotó: Pixabay.com