Big Data, a nagy információ bumm

Az új technológiák, automatizált rendszerek, szenzorok elterjedésével a gazdaságokban egyre több információ halmozódik fel és a nyilvánosan elérhető adatok –időjárásról, termésről– mennyisége is nő. A big data mögött olyan hatalmas méretű és komplex adatrendszereket értenek, melyek hagyományos elemzéssel nehezen kezelhetőek.

A mezőgazdaság számára egyelőre kevésbé elterjedt hasznosítása, ám a gyógyszeripar és kereskedelmi szektor pozitív példái alapján ideje foglalkozni a felhalmozódott adatmennyisséggel és hasznos információkká alakítani azokat. A vetőmagok tesztelése során begyűjtött tapasztalatok, a csapadékmennyiség és napsütéses órák száma, a hibrid növények válasza a környezeti változásokra, a felhasznált növényvédő szerek időzítése és mennyisége egy nagy rendszerben fenntarthatóbb és hatékonyabb mezőgazdasági gyakorlathoz vezethetnek.

Természetesen egy gazdától sem várható el a komplexitás áttekintése, a statisztikai programok használata, ám egyre több tanácsadó nyújt e téren segítséget. A következő szempontokra érdemes figyelni, mielőtt belevágunk az adatok hasznosításába:

  • Minőségi adatok, megbízható források és kezelő platformok
  • Egységesített változónevek, mértékegységek
  • Biztonságos tárolás, adat-felhasználási és – hozzáférési jogosultságok
  • Kompatibilitás, hordozhatóság