Biodiverzitás adatbankok segítik az információáramlást

A növényi génbankok jelenthetik a megoldást a megnövekedett élelmiszerigény, a klímaváltozás, a termőföld- és vízszűkösség kihívásaira. Ezen adatbázisok, virtuális vagy akár valós raktárak, melyek a világon elérhető vetőmagok széles skálájáról gyűjtenek információkat.

Becslések szerint hétmillió vetőmagfajtát regisztráltak világszerte, ám ezeket szétszórtan, több mint 1700 kutatóegységben tárolják. Egy új, kialakulóban lévő kezdeményezés célja a vetőmag-variációkat szisztematikusan genetikai, fizikai és biokémiai tulajdonságok alapján kategorizálni, a megkülönböztető jellemzőket – szárazságtűrés, ellenálló képesség – azonosítani és minden információt egy adatbankon keresztül elérhetővé tenni. A DivSeek projekt keretében kutatók, termelők, állami szervek együttműködésére lesz szükség, először egy közös rendszer, szabályzat kialakítására, mely a kategorizálást egységesíti. A Genesys nevű online adatbank képezheti a projekt alapját, emellett számos szoftver és kutatási platform áll rendelkezésre a gyűjtéshez.

A cél nem a fajtaválaszték megismerése, hanem az igényekhez igazodó legjobb vetőmag megtalálása, az adatbankokban rejlő potenciál kiaknázása. A projekt áthidalhatja a különböző érintettek közti szakadékot és segítheti a tudás hatékony áramlását, a nemesítési programok információellátottságát.