Biogázzal hajtott traktor

 Talán a nem túl távoli jövőben elérhető lesz, hogy a traktorokat gázolaj helyett a gazdaságok saját biogázával üzemeltessük.

A Torino közelében lévő 450 hektáros gazdaságában Luca Remmert a New Holland második generációs prototípusát teszteli. A gyártó szerint, ha a fejlesztések jó ütemben haladnak, akár öt év múlva piacra kerülhet a kísérleti T6 modell. A prototípus káros anyag kibocsátása az átlagos dízeltraktorokénál 80 százalékkal kevesebb. A biometán-üzemű traktort a milánói világkiállításon mutatták be a nagyközönségnek, mint első lépést abba az irányba, hogy egy új szegmensben is csökkenteni lehessen az üvegházhatású gázkibocsátást.

Másrészt korlátai is vannak a technológia gyors elterjedésének. Ha egy gazdaság nagy összegeket kíván megtakarítani a biometán felhasználásával, előbb ugyancsak nagy összeg beruházására kényszerül, hogy megteremtse a feltételeket. Ez pedig a nagyobb gazdaságoknak kedvez, és kevéssé lehet elterjedt Olaszországban, ahol a főként kis családi gazdaságok adják a mezőgazdasági termelés zömét. Hacsak különféle pénzügyi ösztönzőkkel nem segítik a kis gazdaságokat, mint az északi országokban és főleg Németországban.

Remmert tudomása szerint csak Olaszországban évente 3 ezer négyzetkilométernyi mezőgazdasági terület művelésével hagynak fel pusztán pénzügyi nehézségek miatt. Ő viszont annak köszönheti, hogy talpon maradt, hogy öt éve a tehenészete révén belevágott a biogáz termelésbe. Így – állítása szerint – annyi elektromos áramot termel, ami 10 ezer háztartást is elláthatna, ugyanakkor a gáztermelés melléktermékével trágyázza a földet, így közel 300 ezer euróval kevesebbet költ műtrágyára.