Bioműanyag is készülhetne aratás után

A kukorica melléktermékeiből gazdaságosan és környezetbarát módon hozhatók létre biológiailag lebomló „műanyagok”, állítják texasi kutatók.

Az Egyesült Államokban évente több mint 300 millió tonna műanyagot állítanak elő, ezért nagyon fontos lenne ezek biológiailag lebomló anyagokkal való helyettesítése.

A texasi A&M AgriLife Research tudósának új tanulmánya szerint a biológiai úton lebomló „műanyagokat”, amelyek nem kőolaj-származékból, hanem természetes anyagokból készülnek, például a kukorica tarlójának és egyéb melléktermékeinek hasznosításával, gazdaságosabban és környezetbarát módon lehet előállítani.

Ezek a technológiák lehetővé teszik a fenntartható, költséghatékony lignin, azaz az élelmiszer-csomagolásban és más mindennapi cikkekben használt bioműanyagok kulcsfontosságú alkotóelemének optimalizálását. Ez az új megközelítés magában foglalja a “plug-in” előkezelési folyamatot, a bioüzemanyagok finomítóinak egyszerű kiigazítását, mondta Joshua Yuan, a texasi A&M College of Agriculture szintetikus biológia és megújuló termékek professzora. 

A 2,4 millió dolláros projektet az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Energiahatékonysági és Megújuló Energia Bioenergia Technológiai Irodája finanszírozza.

A felfedezés enyhítheti a globális éghajlatváltozásokat azáltal, hogy a fosszilis tüzelőanyagokat és a lebonthatatlan műanyagokat megújuló és biológiailag lebomló műanyagokkal helyettesíti.

Forrás: Texas A&M AgriLife Communications