Bioszenzort a zsebbe!

Európa kisebb mezőgazdasági vállalkozásai is hamarosan képesek lesznek megmondani, hogy termékeik megfelelnek-e a növényvédőszer-maradékokra vonatkozó szigorú EU határértékeknek anélkül, hogy mintát küldjenek a laboratóriumba. Az EU által finanszírozott projekt ugyanis egy gyors, könnyen használható, hordozható bioszenzort kínál a vizsgálatra, ami tizedébe kerül, mint a hagyományos eszközök.

Az Európai Bizottság által kiadott tájékoztatás szerint a Foodscan érzékelő zsebben is elfér, megbízható és gyors, így a földeken is bármikor használható. Így a mintavétel után nem kell órákig, vagy akár napokig kell várni a laboratóriumi eredményeket. A hordozható bioszenzor révén az élelmiszer-gyártók, importőrök, nagykereskedők és az ellenőrző szervek a helyszínen is megállapíthatják a növényvédőszer-szennyezés mértékét. Ez a fogyasztók védelme mellett segíthet nekik elkerülni a költséges visszahívásokat.

„Bár ez a technológia még nem került kereskedelmi forgalomba, több partnerrel is tárgyalunk további fejlesztési irányokról” – mondta Petrusán János István, a német IGV GmbH kutatásvezetője. Az egyik legfontosabb ágazat a bor és parafa ipar, amely különösen érzékeny a növényvédőszer-szennyezésre. A paratölgyek védelmére használt kemikáliák a dugóban maradva megváltoztatják a bor ízét. Ez igen lényeges elem a szektor számára, ezért az IGV két parafagyártót és egy borászatot is bevont a Foodscan fejlesztésébe.

Szintén kulcsfontosságú lehet a készülék a pékségek számára. A pékipar ugyanis nem csak lisztet, de különféle magvakat is importál, sok esetben olyan országokból, ahol nincs olyan szintű növényvédőszer-szabályozás, mint az Európai Unióban. A Foodscan érzékelő egy költséghatékony lehetőséget adna az élelmiszer-importőrök és az ellenőrök kezébe, hogy gyorsan ellenőrizni tudják, vajon az alapanyagok megfelelnek-e az előírásoknak. A készülék révén a kisebb pékségek vagy importőr vállalkozások is biztosítani tudnák az egyenletes minőséget és elkerülhetik a későbbi költséges termékvisszahívásokat.