Bizalom és együttműködés – 8. Fórum a Mezőgazdaság Jövőjéért

A 8. Fórum a Mezőgazdaság Jövőjéért minden érintett – a gazdák, ipari szereplők és nonprofit szervezetek – figyelmét a változás és együttműködés fontosságára hívja fel. Figyelembe kell venni a nemzetközi kihívásokat, az élelmiszerbiztonság, klímaváltozás, erőforrások takarékos használatának fontosságát, hogy fenntartható mezőgazdasági gyakorlat terjedjen el, mely a produktivitás és környezetvédelem egyensúlyára összpontosít.

Az előadók felismerték, hogy a bizalom a szereplők között gyengül, így az együttműködés, innovatív megoldások és a tudás szükséges a fenntarthatóság érdekében. A termelőknek az egészségesebb és tartalmasabb élelmiszerek mellett a környezetvédelemre – kiemelten a talaj védelmére, a vízminőségre és biológiai sokféleségre – kell hangsúlyt fektetniük. A beszállítókat – a vetőmag és növényvédő szerek gyártóit – az átláthatóságra és biztonságra ösztönzik.

A fórum elnöke, Janez Potočnik szerint „Európában 90 millió tonna élelmiszert pazarolunk el évente, jelentős részét elkerülhetnénk. Erőforrás-hatékony előállításra, fenntartható döntésekre és csökkentet élelmiszerpazarlásra kell összpontosítania a gazdáknak, az élelmiszeriparnak, a kereskedőknek és fogyasztóknak közösen.”

Fotó: Európai Parlament

Fotó: Európai Parlament

Phil Hogan, az EU mezőgazdasági- és vidékfejlesztési biztosa az innováció fontosságára hívta fel a figyelmet. „Az innováció segítségével képesek lehetünk hatékonyabban használni erőforrásainkat, alkalmazkodni a klímaváltozáshoz, fejleszthető az élelmiszerbiztonság, diverzitás és minőség, miközben versenyképességünket is megőrizve több és értékesebb munkahelyet teremthetünk a vidéki területeken.”

32 - kaposzta

Jon Parr, a Syngenta operatív igazgatója a Good Growth Plan stratégiai jelentőségét emelte ki beszédében. „Fontos, hogy érintettjeink is megértsék és alkalmazzák az új gondolkodási módot, mely a modern és innovatív módszerek alkalmazása által a gazdasági és környezeti hatékonyságot egyaránt tartja fontosnak”

 

Megjegyzések:

A Syngenta az Európai Földtulajdonosok Szervezetével (ELO) együttműködve évente megrendezi a Fórum a Mezőgazdaság Jövőjéért konferenciát (Forum for the Future of Agriculture – hiperlink: www.forumforagriculture.com). Idén több mint 1500 résztvevő látogatott el a brüsszeli fórumra, mely ingyenes és teljesen egyedi Európa mezőgazdasági és környezeti konferenciái között. Számos érintettet köt össze annak érdekében, hogy Európa mezőgazdasága közös választ találjon a legfőbb élelmiszer- és környezetbiztonsági kihívásokra. A növekvő népesség, a minőségi élelmiszerek és megújuló energia iránti igény, a változó időjárási trendek és a hasznosítható földterület csökkenése azon kihívások, melyek fenntartható, ám a termelést maximalizáló megoldásokat kívánnak.

Az Európai Földtulajdonosok Szervezete (ELO) egy egyedi, független és nonprofit egyesület, mely a 28 EU tagállam nemzeti szervezeteit egyesítve a földtulajdonosok, gazdák és mezőgazdasági vállalkozók érdekeit képviseli európai szinten.