Borhiány lesz Európában? Ekkora baj azért még nincs

A világ bortermelése idén majdnem hat évtizedes mélypontra esett – és ez még nem a legrosszabb hír. Az éghajlatváltozás miatt a szakértők szerint ilyen hirtelen terméscsökkenés valószínűleg egyre gyakoribbá válik a jövőben – írta a The Washington Post.

A párizsi székhelyű Nemzetközi Szőlészeti és Borászati ​​Szervezet (International Organization of Vine and Wine – IOV) bejelentette, hogy idén mintegy 3 milliárd palackkal, vagyis 8 százalékkal kevesebb borra számíthatunk, mint tavaly, és ez a legalacsonyabb szint 1961 óta.

A csökkenés főként a legnagyobb termelőket sújtotta: Olaszországot, Franciaországot és Spanyolországot; a leginkább érintett régiók közé tartozik a Bordeaux-i, a Rioja és a Chianti hazája. A szervezet az USA termelés-esését csekélynek tartja, mert a kaliforniai tűzvészek idejére a szőlő nagyját már leszüretelték.

Az OIV szerint idén a spanyol bortermelés 15 százalékkal esett vissza, míg a francia 19 százalékos csökkenést mutatott. Olaszország teljes termelése becslések szerint 23 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi évben, és a legnagyobb károkat Toszkána, Szicília, Puglia, Umbria, Abruzzo és Piemont szenvedte el.

Áprilisban mindhárom országban súlyos tavaszi fagyok voltak a rügyfakadás után – magyarázta Gregory Jones, az Oregoni Linfield Főiskola borklimatológusa. Ráadásul az Olaszország nagy részén hosszan tartó hőhullám uralkodott, amit a helyi borászok Lucifernek neveztek el. Spanyolországban pedig a „történelminek” nevezett aszály a 150 borvidék közül 37-ben egyenesen vészhelyzetet okozott.

A déli féltekén sem jobb a helyzet: Új-Zélandon például 396 ezer tonna szőlő termett a legutóbbi szezonban, 9 százalékkal kevesebb, az előző évi rekordhoz képest.