Borhiány miatt „fájhat a feje” a szomjas briteknek

A hullámzó időjárás és a nehézkes szállítás miatt komoly kereslet alakult ki a nemzetközi piacokon a nagy bortermelő országok termékeire. Ennek a helyzetnek viszont a Brexit-ből még fel sem ocsúdó britek „isszák meg a levét”, azaz jelen állás szerint nem jut annyi bor nekik, mint amit elfogyasztanának.

A franciaországi fagyoktól kezdve a vámtarifa háborúkig át az alacsony termésig idén szinte minden sújtja a globális borágazatot. Ez azt eredményezi, hogy egyrészt megemelkednek az árak, másrészt hiány alakulhat ki közkedvelt termékekből.

Új-Zélandon az utóbbi évek egyik legrosszabb időjárása miatt a Sauvignon Blanc hozama 30 százalékkal csökkent, hasonló esésekkel számolnak a kedvelt pinot noir és a pinot gris esetében is.

A nagykereskedők például Chile boraival próbálják kitölteni a hiányt.  Viszont mostanra a már az összes fehérbor elfogyott a dél-amerikai országból, és néhány 2021-es évjáratú is erősen fogyóban van, írta a The Grocer szaklap.

A legnagyobb probléma a szakértők azonban az, hogy a rendelkezésre álló borokat – különösen a déli féltekéről – a szállítókonténerek globális hiánya miatt igen nehéz Európába szállítani.

A megmentő az öreg kontinensről érkezhetne, viszont az április végi fagy sok francia régióban – Bordeaux-ban, Burgundiában, a Loire-völgyében és Champagné-ban, valamint Olaszország egyes részein komolyan megtizedelte a termést.

A kaliforniai és más amerikai borok várhatóan 25 százalékkal drágulnak a brit importra kivetett vámok következtében. Az ausztrál borok jelentenek némi kiutat, mert a Kína által rájuk kivetett 218 százalékos vám azt jelenti, hogy abból sokkal kevesebbet adnak el az ázsiai országnak.