Borsó és sárgarépahiány fenyeget Nagy Britanniában

Nálunk a Medárd ugyancsak kitett magáért, a brit szigeteken viszont az afrikai hőség és aszály megállította a zöldségek fejlődését, olyannyira hogy már áruhiánytól tart a szakszövetség.

Nagy Britanniában nemcsak a krumpli, hanem a borsó is hozzátartozik a mindennapi étkezéshez. A brit szakágazati szövetség, a British Edible Pulses Association (BEPA) azonban arra figyelmeztet, hogy az ország kifogyhat a mindennapi borsóból. A liszteria fertőzéstől való félelem miatt pedig a fagyasztott borsó iránt megcsappant a kereslet. Az aszály valamint a szokatlan és hosszan tartó a forróság miatt nem volt megfelelő a növények fejlődése, és az amúgy is kevés borsóhüvelyek csak apró szemeket lehet találni.

De nemcsak a borsóval van baj. A farmerek panaszkodnak, hogy sárgarépa olyan vékony, mint a ceruza, és országszerte komolyan aggódnak, hogy az időjárás miatt az idei burgonya és hagymatermés is jelentősen elmarad a szokásostól. Az Egyesült Királyságban egyébként a lakossági sárgarépa-igény 97 százalékát szokta fedezni a hazai termés.

Fotó: Pixabay.com