Borsóból készítettek gint Skóciában

 A világ első „klíma szempontjából pozitív” ginjét az Egyesült Királyság tudósai állították elő – zöldborsó felhasználásával.

A különleges ital az Abertay Egyetemen és a skóciai James Hutton Intézet, valamint az Arbikie Főzde kutatási projektje révén készült el. A Nádar nevet viselő ital nemcsak finom, de a környezetre is igen pozitív hatással van: egy 0,7 literes palack karbon-lábnyoma -1,54 kg szén-dioxid egyenértékű.

A kész gin természetes aromájú, citromfűvel és egyéb citrusfélékkel ízesítik, amelyek hozzájárulnak a friss és gyümölcsös ízhez.

A teljes előállítási folyamat természetesen a termesztéssel kezdődik, amely során minimalizálják a műtrágyák szükségességét. A betakarítás után is sok nitrogén marad a talajban a növényi maradványok révén, amely javítják a talaj termékenységét és a vetésforgóban következő növények tápanyag-ellátását.

A desztillálás után visszamaradt anyagokból egy speciális takarmányt készítenek, amely kiváló táplálékként szolgál az állattenyésztő farmok számra. Az első tételeket jelenleg a Montrose közelében található gazdaság teheneinek etetésére használják.

A kutatás a jövőben azt is vizsgálja majd, hogy milyen egyéb növényeket lehet hasonló módon bevonni a gazdálkodásba.

Fotó: Pixabay.com