Botanikus kutyák Ausztráliában  

Érdekes kísérletbe kezdtek az ausztrál Kosciuszko Nemzeti Parkban: kutyákat vetettek be a gyomok ellen.

 Kétfajta hölgymállal is meggyűlt a bajuk Új-Dél-Wales állam nemzeti parkjában a szakembereknek. A nálunk a Tátrában előforduló növény (Hieracium aurantiacum) invazívnak számít Ausztráliában, ahova import révén került: úgy gondolták egy időben, hogy szépen díszíti majd a kerteket. De a tájidegen virág hamar eljutott a hűvösebb éghajlatú Tasmániába, valamint a Melbourne és Canberra közti – kétezer méteres csúcsokkal is büszkélkedő – Ausztrál Alpokba, amire a helyiek úgy vigyáznak, mint csecsemő húgukra, hiszen a forró és száraz kontinensen csak itt van telente nagy havazás, nyáron pedig különleges, havasi növényzet.

De hogyan lehet 1,3 millió hektáros hegyi terepen gyomtalanítani? Hát kutyával. Hiszen kutyával keresik a drogot és a szarvasgombát is, a többi pedig csak tréning kérdése. Két kölyökkel kezdték a kísérletet, és hamar bebizonyosodott, a kutyák gyorsabban észre veszik a káros növényeket, mint az (ember) botanikusok.

A nemzeti park gyomszakértő botanikusa, Hillary Cherry eddig úgy tudta, csak kilenc magashegyi körzetben tenyészik a hölgymál. Azt is ellenőrzik, merrefelé terjed a gyom, mert Hillary Cherry azt szeretné elérni, hogy öt éven belül a nemzeti parkból teljesen kipusztuljon. És aztán folytatódhat a munka az egész hegységben.