Bővült a francia burgonyakivitel

A francia burgonyaexport decemberben 1 százalékkal növekedett 2018 azonos hónapjához képest, elsősorban a kelet-európai és kisebb mértékben olaszországi megrendelések növekedése révén – összegezte a CNIPT, a francia nemzeti burgonyabizottság.

 Az export decemberben elérte a 201 239 tonnát, és az összesített mennyiség 2 százalékos bővüléssel több mint 693 ezer tonnát tett ki az augusztusban kezdődött 2019/2020-as szezonban. Az olaszországi kivitel 8 százalékkal növekedett decemberben a bázishoz képest, és a franciák arra számítanak, hogy az olasz behozatal várhatóan felgyorsul február és április között.

A francia burgonya kivételesen kapós volt Kelet-Európában, nevezetesen Romániában, Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában, és az exportvolumen 87 százalékkal növekedett.

Lengyelországban azonban a francia értékesítés továbbra is mérsékelt az erős német verseny miatt, míg a Spanyolországba, Portugáliába és Görögországba irányuló kivitel csökken.

„Spanyolországban a nagy 2019-as termés révén jelentősek a helyi betakarításból származó készletek, így erős alkupozícióban vannak a spanyol kereskedők. Az ár-minőség arány szintén befolyásoló tényező néhány Spanyolországba irányuló franciaországi szállításnál” – közölte a CNIPT, amely szerint a francia ármeghatározás nagy kihívást jelent majd a jövőben, tekintettel a fokozott piaci versenyre, különösen azért, mert folyamatos a mediterrán térségben, főleg Egyiptomban frissen betakarított burgonya világpiaci jelenléte.

Image by Marko Paakkanen from Pixabay