Brazília nyert a kínai-amerikai kereskedelmi háborún

Igen jól megy a brazil szójabab termesztőknek, és ebből részesednek a mezőgazdasági gép- és autókereskedők, de még az építőipar is. Ezzel szemben Iowa állam farmerjeinek bevétele visszaesett – tudósít a kanadai Globe and Mail, és erre példaként hozza a nemrégiben Iowában tartott mezőgazdasági szakkiállítást, ahol a kukorica és a szójabab termesztő Steve Sheppard kijelentette: – Nem vásárolok semmilyen gépet, nem költhetem a pénzt.

Az ok nem más, mint Donald Trump Kínával folytatott kereskedelmi háborúja, ami miatt Kína, a világ legnagyobb szójabab importőre, visszanyeste az Egyesült Államokban termett gabonafélék vásárlását. Annak érdekében viszont, hogy táplálja hatalmas sertésállományát, Brazília felé fordult.

A latin-amerikai ország persze meglovagolta a kínai vásárlások két évtizede nem tapasztalt fellendülését, és a brazil szójaexport (amelynek 80 százaléka Kínába irányul) januártól szeptemberig 22 százalékkal nagyobb bevételt ért el, az elmúlt év azonos időszakához képest. Így Brazília szója vetésterülete várhatóan 36,28 millió hektárra fog növekedni ebben a szezonban a robusztus kínai kereslet révén – tudósított egy felmérésről a Reuters hírügynökség, megjegyezve, hogy a gyapot is igen kelendő Kínában.

Az is érdekes, hogy amíg a brazil gazdaság finoman szólva gyengélkedik, a mezőgazdasági szektor forgalma már az elmúlt évben is 13 százalékkal bővült, a mezőgazdasági gépek eladása pedig 15 százalékkal emelkedett. A művelhető földek ára pedig 2012 óta 37 százalékkal lett magasabb, míg Iowában 12 százalékkal esett 2012 és 2017 között.