Brexit – a svájci támogatási rendszer hasznos, csak drága

A brit farmerek már nem fognak kapni Európai Uniós támogatást a Brexit után. Senki sem tudja, hogyan fog működni a mezőgazdaság, de a BBC megnézte, mi van Svájcban, ami nem uniós tagország.

A svájciak jövedelmük 6 százalékát fordítják élelmiszerekre. Ez az arány kisebb, mint a szomszédos országokban, mivel a svájci fizetések nagyon magasak. A svájci farmerek ugyanakkor azt szeretnék, ha többet fizetnének a termékeikért, azonban a külföldi áruk jóval olcsóbbak. A kormány ezért évente nagyjából 2,3 milliárd euróval támogatja a mezőgazdaságot. Enélkül kihalnának a vidéki közösségek, különösen az Alpok magasabb régióiban.

A BBC cikke szerint a legtöbb farmer bevételének akár a háromnegyedét is kiteszi az állami támogatás. A svájci rendszer szerint a gazdálkodók azért is kapnak fizetést, hogy rendben tartsák földjüket, legeltessenek a hegyoldalakon.

„Akinek vadon kell, az úgy is elmegy Kanadába, vagy Oroszországba” – idézi a BBC a svájci farmerszövetség véleményét.

Svájc ma a lakosság által elfogyasztott élelmiszer több mint felét termeli meg. Viszont ez sokba is kerül az államnak. Az Egyesült Királyság több mint 200 ezer farmja évente csak 2,75 milliárd eurónyi uniós támogatásban részesül, míg az 50 ezer svájci gazdaság 2,3 milliárd euróra számíthat. Viszont nem biztos, hogy a Brexit után London akár az eddigi támogatási összeget is biztosítani tudja a farmereknek.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel