Brexit-gondok a brit mezőgazdaságban

Még mindig nem tudni, mikor lép ki az Egyesült Királyság az Európai Unióból, de már komoly a munkaerőhiány a földeken.

A Daily Mail összefoglalója szerint almák milliói rothadnak gyümölcsösökben a szüretelő munkások hiánya miatt. Egy munkaközvetítő elmondta a lapnak, hogy náluk csak öt brit munkavállaló ajánlkozott szüreti munkára, mert az angoloknak nem fűlik a foguk a kemény szezonális munkához. Ali Capper, a farmerszövetség (National Farmer Union, NFU) kertészeti és burgonya testületének elnöke szerint akár 50 millió, több mint 300 tonna alma maradt a fákon.

Az utóbbi években a kelet-európai munkavállalók egyre inkább elmaradoztak a Brexit körüli bizonytalanságok, valamint az angol font leértékelődése miatt. Augusztusban a munkaerőhiány 18 százalékos volt, a múlt hónapban 20 százalékra emelkedett, de a szakértők attól tartanak, hogy ebben a hónapban akár a kelleténél harmadával kevesebb munkáskézzel rendelkeznek a farmerek.

A tavalyi mintegy 20 százalékos munkavállalói hiányt enyhítette, hogy a farmerek átlagosan 12 fontra emelték az alkalmazottak órabérét, és jobb bónuszokat nyújtottak. Idén azonban a vendégmunkásokat nyilvánvalóan elriasztotta a font sterling leértékelődése, ezért euróban fizető állásokat kerestek Hollandiában, Németországban és Spanyolországban.

A betakarítók és a csomagolók hiánya a karácsonyi időszak előtt különösen sújtja a zöldségtermesztőket, akik attól tartanak, az almához hasonló sors vár a kelbimbó, a káposzta, a karfiol, a kelkáposzta és a gomba termesztőire is.

Ágazati szakértők becslése szerint legalább 10 ezer mezőgazdasági munkásra lenne szükség, ezért az NFU azt akarja, hogy a kormány tegye lehetővé az EU-n kívüli munkavállalók számára, hogy szezonális munkára utazzanak Nagy-Britanniában. Jelenleg csak 2500 ilyen munkavállalási engedélyt adnak ki évente.

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub