Brexit – kellenek az idénymunkások!

Még el sem kezdődtek a Brexit-tárgyalások, a brit nyárigyümölcs szövetség már azzal riogat, hogy a termesztők áttelepülnek más EU-tagországba, ha a későbbiekben nem jöhetnek a gyümölcsszedő idénymunkások.

„Az évi 1,2 milliárd font forgalmú ágazat teljes mértékben az unióból érkező idénymunkásoktól függ, mert az angolok nem akarnak hatkor kelni és egész nap négykézláb szedni az epret vagy káposztát” – idézte a Guardian Laurence Olinst, a British Summer Fruits (BSF), vagyis a nyárigyümölcs szövetség elnökét.

A helyzet komolyságára jellemző, hogy a farmerszövetség, a National Farmers’ Union (NFU) sürgősen találkozót kért a Brexit minisztertől, David Davistől, hogy megvitassák, milyen különleges intézkedésekre van szükség, hogy a britek által „migráns idénymunkásoknak” nevezett uniós kisegítők a későbbiekben is talpon tartsák az ágazatot.

Ali Capper, az NFU kertészeti ágazatának elnöknője egy speciális vízumrendszert javasol, amely lehetővé tenné a kiválás után is, hogy a mai feltételekkel alkalmazhassanak külföldi idénymunkásokat a gazdaságokban. Az egyeztető tárgyalások megkezdése egyáltalán nem korai, hiszen amint Capper érvel, „a farmerek 3-5 évre előre terveznek, és már az idei nyár elején meg kellett rendelniük a 2017-re való növényeket. A bizonytalanság viszont árthat az ágazatnak”.

Évente 30 ezer idénymunkás érkezik Angliába, de 2007-ben és 2008-ban kevesen jöttek, így a zöldségek és gyümölcsök egy része betakarítatlanul maradt. “Nem hiszem, hogy ezúttal is azt fogjuk látni, hogy a termés elrothad a földeken. A farmerek úgy is dönthetnek, hogy nem termelnek veszteségesen, de úgy is, hogy átköltöznek a kontinensre” – mondta Capper.