Burgonyahiány-emlékek Írországban

Mivel London szinte minden héten új Brexit-prognózist ad ki, az ír farmerszövetség arra figyelmezteti a burgonyatermelőket, hogy minél előbb szerezzék be a vetőburgonyát.

Az ír farmerek attól tartanak, ha az az Egyesült Királyság Theresa May legutóbbi sugallata ellenére mégis kiválik az Unióból, és nem lesz megállapodás, akkor Írországban burgonyahiány következik be. Ez viszont a zöld szigeten olyan riasztó kifejezés, mintha nálunk azt mondanák, egyszerre támad ránk a tatár és a török.

A burgonyahiány miatti nagy éhínség 1845 és 1849 között sújtotta az országot: a burgonyavész tömeges éhezést és kivándorlást eredményezett. Mivel a burgonya volt a parasztság fő tápláléka, és takarmányként is használták, a lakosság élelem nélkül maradt. Több mint egymillió ember halt éhen, további félmillió pedig – legyengült szervezete miatt – valamilyen betegség áldozata lett. Ezért milliók választották a kivándorlást a tengeren túlra, és mindezek eredményeként 1841 és 1911 között a lakosság száma 8,1 millióról 4,4 millióra esett.

Manapság pedig az Írországban leginkább fogyasztott burgonyafajták vetőmagjainak körülbelül 40-50 százaléka az Egyesült Királyságból származik, és ezért adta ki a figyelmeztetést a farmerszövetség, hogy mindenki ügyeljen arra, hogy március 29 előtt érkezzen meg a vetőburgonyája. A no-deal esetén ugyanis akár hónapokig is eltarthat amíg újra beindulhat a kereskedelem, hiszen újra kell alkotni az élelmiszerekkel kapcsolatos jogszabályokat.

Az idő azért is szorít, mert tavaly a szélsőséges időjárás miatt az ír burgonyatermés mintegy 30 százalékkal volt kevesebb a 2017-es szintnél.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub