Burgonyaszűkében lesz Európa?  

Az Európai Unió burgonya válsággal küzd – írja cikkében a The Economist, és a világsajtót bejárt hírre utalva megjegyzi: sokkal komolyabb dologról van szó annál, hogy mennyivel lesz rövidebb a belga hasábburgonya.

Az EU-ban évente átlagosan mintegy 53 millió tonna burgonyát takarítanak be. Németország, a legnagyobb termesztő általában 10-12 millió tonnával szokott az élen állni, azonban idén sajnos bekövetkezett az AccuWeather júniusi jóslata: a német-lengyel síkságon hónapokig tartott az aszály és a forróság.

Ennek következtében szeptember 26-án a német mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy az idei termés 25 százalékkal marad el a szokásostól, és a gumók sokkal kisebbek a vártnál. Mindez az éghajlatváltozás eredménye, bár nem példa nélküli eset. Amint Katja Börgermann a Német Gazdálkodók Szövetségének tisztségviselője elmondta, a 2003-ban átvészelt aszályról úgy beszéltek, hogy ilyen évszázadonként csak egyszer fordul elő.

Eltelt 15 év és a mezőgazdaság számára rémes nyár megismétlődött. Félő, hogy akár az is bekövetkezhet, mint 1976-ban, amikor a német burgonyatermés – szintén az aszály miatt – 40 százalékkal esett, és az árak Európa-szerte az eget ostromolták: karácsonyra Nagy Britanniában például hatszor annyiba került egy kiló krumpli, mint egy évvel korábban. Az áremelkedés idén is megkezdődött Spanyolországban, és már a kanadai burgonyafeldolgozó, a McCain Foods is 20 százalékkal emelte termékei árát.

Katja Börgermann persze tudja a megoldást, hiszen csupán fejleszteni kell az öntözőrendszert és új, szárazságtűrő fajtákat kell kitenyészteni, ám mindez sok időbe telik, és félő, hogy az európai mezőgazdaság kifut az időből.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel