Burokkal védenék a vetőmagokat a szárazság ellen

Amerikai kutatók kifejlesztettek egy módszert, amellyel megvédhetik a vetőmagokat a vízhiány okozta stressztől azok döntő csírázási fázisában, sőt további tápanyagokat is biztosíthatnak a növényeknek.

Ahogy a klíma tovább melegszik, egyre több az aszályos területet. Ezeken egyre nehezebb a mezőgazdaság művelés.

A Massachusetts Institute of Technology kutatói ígéretes kétrétegű bevonatot fejlesztettek ki annak érdekében, hogy megvédjék a vetőmagokat a vízhiány okozta stressztől a csírázási szakaszuk során, sőt, egyidejűleg extra tápanyagokat is biztosítsanak a növényeknek.

A folyamat, amelyet folyamatosan tesztelnek marokkói kutatókkal együttműködve, egyszerű és olcsó, és a száraz területeken széles körben alkalmazható. Az eredményekről ezen a héten számoltak be a Nature Food folyóiratban.

“Olyan bevonatot akartunk készíteni, amely kifejezetten az aszály leküzdésére irányul” – magyarázták tanulmányukban. Az új bevonatot, amely egyes magvak, amelyhez az ötletet a chia és a bazsalikom természetes bevonataiból merítették, és úgy tervezték, hogy megvédje a magokat a kiszáradástól.

A gélszerű bevonatot szívósan tartja az esetleges nedvességet, és beborítja az egész magot. A második, belső rétege tartósított mikroorganizmusokat és tápanyagokat tartalmaz, amelyek elősegítik a fejlődést. A talaj és a víz hatására a mikrobák nitrogént kötnek a talajba, és a növekvő palántát tápláló tápanyagokkal látják el.

A közönséges babot használó kezdeti tesztek sokféleképpen ígéretes eredményeket mutattak, beleértve a gyökértömeget, a szármagasságot, a klorofilltartalmat és más mutatókat. Végső soron, ha a bevonatok további vizsgálatok során bizonyítják értéküket, a bevonatok elég egyszerűek ahhoz, hogy helyi szinten is alkalmazhatók legyenek, még a fejlődő világ távoli helyein is.

A bevonatokhoz szükséges anyagok könnyen elérhetőek, és gyakran használják őket az élelmiszeriparban is. Az anyagok biológiailag is teljesen lebomlanak, és egyes vegyületek valójában élelmiszer-hulladékból származhatnak, lehetővé téve a zárt rendszerek esetleges lehetőségét, amelyek folyamatosan újrahasznosítják saját hulladékukat.

Forrás: Massachusetts Institute of Technology