Búzából készül a papír a hollywoodi sztár révén

A papíripar újabb mérföldkőhöz érkezett. Nemrég bemutattak egy forradalmian új típust, amely 80 százalékban búzaszalmából, 20 százalékban cellulózból készült. A környezetre mérsékelten káros újrahasznosítás már nem újdonság, azonban szalmából – amely legtöbbször csak hulladékként jelentkezik a gazdaságokban – még nem állítottak elő lapokat.

A népszerű hollywoodi sztár, Woody Harrelson, aki a forgalmazó és gyártó cég a Prairie Pulp&Paper egyik tulajdonosa, bejelentette, hogy nemsokára az egyik legnagyobb amerikai irodaszergyártó cég polcain is megtalálható lesz a termék. A fejlesztés egyébként majdnem 14 évig tartott. Az előállítást addig tökéletesítették, amíg nemcsak minőségben, árban is a hagyományos papír versenytársai lettek.

Jeff Golfman, kanadai feltaláló, a projekt szellemi atyja kereste meg 1998-ban Woodyt, akiről köztudott volt, hogy harcos környezetvédő. A befektetők bizalmának elnyerésében igen komoly szerepet játszott ez a „szélesvásznú” kapcsolat. A cég víziója, hogy 2016-ban saját gyárat és malmot nyitnak több helyszínen, amelyhez 600 millió dollárra van szükségük. Ez azonban még korántsem a fejlesztés vége. A cél a száz százalékig szalmából előállított papír, amellyel az amerikai gazdák hulladékának is piacot teremtenének.

A cég honlapján egy számláló található, amellyel megköszönik, hogy az ügyfeleik ezidáig 11 747 darab fát mentettek meg vásárlásaikkal. Elrettentésképpen pedig – egyben persze a famentes papír reklámozandó –, egy kalkulátorral kiszámolhatjuk, hogy egy iroda papírhasználata miatt mennyi fát vágnak ki havonta.

http://stepforwardpaper.com/tree-calculator/