Búzaföld a felhőkarcolók lábánál

Milánó belvárosában, a felhőkarcolók tövében március és október között különleges ökológiai művészeti alkotás látható. Több mint 5000 ember segítségével 5 hektár felületen 1500 kilogramm Syngenta Odisseo fajta durumbúzát vetettek el február végén, melyet a „kiállítás” ideje alatt gondoznak, végül júliusban learatnak.

A Wheatfield (azaz búzaföld) Dénes Ágnes – magyar származású amerikai művész – alkotása, melyet először 1982-ben, New York-ban készített el, célja, hogy a társadalom által elfeledett értékekre, mint az étel és energia megosztása, a termőföld védelme és a fenntartható fejlődés fontosságára hívja fel a figyelmet. A termőföld az élet és jólét forrása nemes egyszerűségével, az installáció pedig közösséget épít, és a teljes társadalmat mozgósítja.

2705

A milánói búzaföld nem csupán művészeti alkotás, hanem a fenntarthatóság jelképe, Dénes Ágnes szerint manapság a művészet már a társadalmi felelősségvállalás szinonimája is, az alkotásoknak meg kell kérdőjelezni a status quo-t, jelen esetben azt a magatartást, ahogy az emberiség kiaknázza a Föld erőforrásait.

2713

Az installáció ráadásul a lakosok és látogatók számára külön élményt jelent, hiszen egy gyalogút vezet a mezőn keresztül. Ahogy nő a termés, egyre izgalmasabbá válik a terület, egyre láthatóbbá és különlegesebbé téve a felhőkarcolók közti újszerű termőföldet. Lombardia tradíciói szerint kék lucernával együtt vetik el a búzát, így a július végi aratás után a kék virágokkal üde színfoltot varázsol a városba.

Fotók: Fondazione Nicola Trussardi