COVID-19: óvni kell az idős mezőgazdászokat

Az egész világot sokkolta az új koronavírus világjárvány, amely a mezőgazdaságra is komoly hatásokkal van már rövidtávon. Mark Stephenson és John Shutske, a Wisconsin-Madison Egyetem kutatói hat szempontot állítottak össze az agrárium helyzetére vonatkozóan.

Piacok és mezőgazdasági árak. Ahogy terjed világszerte a járvány, úgy növekszik egyre több országban a korlátozó intézkedések száma. A mezőgazdasági az élelmiszerellátás miatt stratégiai ágazat, így annak zavartalan működését mindenhol biztosítani kell. A járvány jelen pillanatban a tejipart érinti legnagyobb mértékben, az ágazat egyébként is recesszió felé tart az elmúlt években Európában.

Ellátási láncok. Gondot okozhatnak az ellátás folyamatosságában a „pánikvásárlások”, amelyek átmeneti készlethiányokat eredményezhetnek. A korlátozások érinthetik az inputanyagok logisztikáját is, mégha mindenki maximálisan arra törekszik is, hogy ne legyenek csúszások. A társadalomban aggodalmak merülhetnek fel a közüzemi szolgáltatásokkal kapcsolatosan, ezeket pedig vészhelyzet esetén jól kezelik a hatóságok.

A mezőgazdasági termelők egészsége. A szakértők szerint a koronavírus az idősebbekre nézve jelent komolyabb kockázatot. Az Egyesült Államok középnyugati régióban például a gazdálkodók átlagéletkora 10 évvel magasabb, mint más szektorokban. A legnagyobb mezőgazdasági cégek 11,7 % már 75 esztendős is elmúlt. Őket kiemelten kell védeni távolságtartással és védőeszközökkel.

Munkaerő. Annak ellenére is, hogy kisebb számban fertőz meg egy-egy térséget a vírus, lesznek olyan munkavállalók, akik betegek lesznek. Előfordulhat az is, hogy nekik kell beteg hozzátartozójukról gondoskodni. Emellett a félelem és az információhiány is magasabb szintű távolmaradást eredményezhet a munkahelyről.

Munkavállalók biztonsága. Világszerte óriási a kereslet a védőfelszerelések és fertőtlenítők iránt. Ezek a mezőgazdaság biztonságos működéséhez, a munkavállalók és az állatállomány egészségének megőrzéséhez is nélkülözhetetlenek. Főleg az N95 maszkokból és kesztyűkből van nagy hiány, pedig ezekre például a vetőmagok kezelésekor is nagy szükség van.

Oktatás. A ritka népsűrűség természetes társadalmi távolságot jelentenek a vidéki közösségek számára. Nekik az utazási nehézségek mellett az digitális oktatás miatti kihívásokkal kell szembenézniük, főleg azokon a földrajzi területeken, ahol nincs nagysebességű internet-szolgáltatás.