Csak a háztartások csökkentették a brit élelmiszerpazarlást

Az Egyesült Királyságban az élelmiszer-pazarlás 7 százalékkal esett vissza az elmúlt három évben, ám a háztartások még mindig évente 4,5 millió tonna élelmiszert dobnak a szemétbe – írta a The Guardian.

Az állami Waste and Resources Action Programme (WRAP) által készített tanulmány szerint a kiskereskedelmi ellátási láncban, a vendéglátóiparban és az otthonokban keletkező élelmiszer-hulladék mennyisége tavaly már csak 9,5 millió tonnát tett ki, a 2015-ös 10 millió tonnával és a 2007-es 11,2 millió tonnával szemben. Az előrelépés tehát tagadhatatlan, de a 38 oldalas jelentés arra is rámutat, hogy az Egyesült Királyság háztartásaiban kidobott 4,5 millió tonna élelmiszer értéke elérte a 14 milliárd fontot, vagyis egy átlagos család 700 fontot dobott a kukába.

A WRAP szerint fokozni kell az élelmiszer-pazarlással kapcsolatos fellépést annak érdekében, hogy elérjék az ENSZ 2030-ig a globális élelmiszer-pazarlás ötven százalékos csökkentésére irányuló célkitűzését. A The Guardian cikkéből ugyanakkor kiderül, hogy noha főleg a háztartási élelmiszer-pazarlást emlegetik, valójában az a helyzet, hogy a kiskereskedelemben 6 százalékkal, a vendéglátásban pedig 7 százalékkal nőtt az élelmiszerhulladék mennyisége a 2016-os szinthez képest.

Mindenesetre Marcus Gover, a WRAP vezérigazgatója azt mondta, hogy „csak tíz évünk van – ha tiszteletben tartjuk nemzetközi elkötelezettségünket – az élelmiszer-pazarlás felére csökkentésére. Tarthatatlan, hogy ilyen mértékben pazaroljuk az ételt, amikor csaknem egymilliárd ember éhezik minden nap.”

Pete Linforth képe a Pixabay -en.

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub