Csírák az űrben: a fény lehet a kulcs

Nem csak az űrhajósok élelmezését, hanem a környezetbarát növénytermesztést is segíti a NASA októberben indult kísérlete a nemzetközi űrállomáson. A Seedling Growth-2 nevű program célja a csíráztatás gravitáció nélküli környezetben. A kísérlet alanya a lúdfű (Arabidopsis thaliana), amelyet széles körben használnak biológiai kutatások céljaira.

A kutatást vezető John Z. Kiss azt mondja, hogy a tömegvonzás és a fény interakcióját vizsgálják, pontosabban a vörös fény jeladást a fototropizmusban (a növények fény felé fordulásában). A csírák ugyanis reagálnak a fény színeire: így érzékelik például, ha egy nagyobb növény eltakarja előlük a napot, és így képesek a közvetlen napsütés irányba, esetleg oldalirányban növekedni. A fényre reagáló sejtszintű érzékelők (fotoreceptorok) jelet küldenek a többi sejtnek, így változtatnak növekedési irányt.

A kísérletben genetikailag módosított lúdfűt vetnek össze a normális növénnyel: az előbbiekből hiányzik a fitokróm nevű vörösfény-receptor. Így kiderül, mi a szerepük ezeknek az érzékelőknek a növekedésben, és hogyan lehet működésüket optimalizálni zéró gravitáción. A csírákat az űrállomáson -80 fokon lefagyasztják, majd űrsiklóval visszaküldik a Földre elemzésre.