Csődközelben a vendéglátósok harmada Portugáliában

Hatalmas csapást mért a koronavírus világjárvány Portugáliában a vendéglátóiparra: az éttermek több mint fele leállt. Az elhúzódó válság a mezőgazdasági vállalkozásokat is érzékenyen érintheti az elemzők szerint.

A vendéglátóipari szektor portugál szövetségének adatai szerint az éttermek több mint fele (51%) leállt a járvány alatt.

A szállodák csaknem harmada (31%) függesztette fel működését. Az egyesület vissza nem térítendő kormányzati támogatást szorgalmaz.

Felmérésük szerint a vendéglátóipari szereplők 36% -a csőd indításán gondolkodik. A szektorban érdekelt vállalkozások 79 százaléka 60 százalékkal kisebb forgalmat ért el, mint egy évvel korábban. A cégek majdnem felének (44%) a pandémia kezdete óta kellett elbocsátania alkalmazottaikat.

Szálláshelyek tekintetében a hotelek 42%-ának egyetlen foglalása sem volt, míg 32%-uk legfeljebb 10%-os kihasználtságot jelölt meg. Február hónapra a szállodák 65% -a nullára becsülte a kihasználtságát, 16% -uk fontolóra vette a csődeljárást. A januári árbevétel csökkenés több mint 90 százalékos volt szálláshelyek több mint felénél. A vállalkozások 28% -a már elbocsátotta az alkalmazottait a világjárvány kezdete óta.

Szakértők szerint a helyzet minden bizonnyal hatással lesz a szezonális mezőgazdasági termékek keresletére is.

Forrás: Agricultura e Mar

Image by Steve Buissinne from Pixabay