Csökken a befektetési hajlandóság Romániában a COVID-19 miatt

A járvány Európa-szerte rányomta bélyegét a közvetlen külföldi befektetésekre, a visszafogott érdeklődés Romániát is erősen érinti.

A romániai befektetők mintegy 46 százaléka törölte, csökkentette vagy szüneteltette a befektetéseket, míg 51%-uk maradt eredeti tervénél, derült ki egy felmérésből.

A 19,4 millió lakosú országban az ellátási láncot (35%) és a gyártási műveleteket (36%) tekintik a fő befektetési vonzerőknek.

„A közvetlen külföldi befektetések jelenthetik Románia világjárvány utáni gazdasági növekedésének központi mozgatórugóját. A COVID-19 felgyorsítja az új technológiák térnyerését, a fenntartható gyakorlatokat és az ellátási láncok átszervezését. Romániának hatékonyan kell cselekednie, hogy alkalmazkodjon ezekhez a feltörekvő trendekhez és a befektető jelenlegi elvárásaihoz,” mondja Bogdan Ion szakértő.

A külföldi befektetők többsége úgy véli, hogy versenyképességének növelése érdekében Romániának a mezőgazdaságra és az informatikai eszközökre kell összpontosítania.

2019-ben 78 nagy külföldi beruházási projektet hajtottak végre Romániában, ami körülbelül 28% -os csökkenést jelent az előző évhez képest, ezzel Európában az ország a 15. helyen áll.