Csökken Mexikó avokádó termelése

Az USDA jelentése szerint a mexikói avokádó-termelés nyolc százalékkal csökken az előző év azonos időszakához képest a 2021-22-es szezonban. Az ország várhatóan 2,33 millió tonna tonnát állít elő az előző szezonban mért rekordmennyiséget követően.

A rekordtermés után nehezebb évre számítanak a termelők. A kevesebb csapadék és a magas hőmérséklet valószínűleg csökkenti a termelést több tartományban is.

Az előrejelzések szerint Mexikó 1,33 millió tonnát exportál 2021-22-ben, nyolc százalékkal kevesebbet, mint az előző szezonban, alacsonyabb termelés mellett. Az Egyesült Államok vesz fel ezek nagy részét, mintegy 1 millió tonnát.  Rajta kívül Kanada, Japán és Spanyolország volt a fő úticél.

A mexikói avokádó iránti nemzetközi kereslet tovább növekszik, az amerikai piacra nem jutó termelők továbbra is olyan nemzetközi piacokat keresnek, amelyek magasabb jövedelmezőséggel rendelkeznek, mint a hazai piac.

Az ültetett és betakarított területeket 227 ezer hektárra becsülik, az országos hozam 10,30 tonna lesz hektáronként.

Az egy főre jutó éves fogyasztás hét kilogrammot jelent Mexikóban. Bár a mexikói konyha alapvető eleme, az avokádófogyasztás nem nőtt az elmúlt években, elsősorban a megnövekedett nemzetközi kereslet miatti magas áraknak köszönhetően.

Fotó: Pixabay.com