Csökkent a három nagy európai bortermelő ország teljesítménye, de Olaszország az élen

Ágazati elemzők szerint Olaszország annak ellenére is megőrzi a világ legnagyobb bortermelője címet, hogy a tavalyi 54,783 millió hektoliterről 46,135 millióra csökken az idei termés. Az előrejelzések szerint ugyanis Franciaországban és Spanyolországban várhatóan 43,4, illetve 40 millió hektoliter újbor van a hordókban.

Az Olasz Bor Szövetség (UIV) elnöke, Ernesto Abbona szerint az Toszkána kivételével az ország minden régiójában kevesebb lesz a bor és a visszaesést a 2018-as eredményekhez képest a kedvezőtlenebb időjárási viszonyoknak tulajdonítják. De így is a „jó” és a „kiváló” minőségi kategóriák jellemzik az idei borokat.

Az olaszországi borkivitel az év első öt hónapjában 11 százalékkal 8,6 millió hektoliterre nőtt, a 2,5 milliárd eurós exportérték viszont csak 5,5 százalékkal lett magasabb az előző év azonos időszakában elértnél. Az UIV arra számít, hogy év végéig közel 22 millió hektolitert lehet a kivitel, és az értéke elérheti a 6,5 milliárd eurót. Az EU-országokba irányuló kivitel volumene 14 százalékkal, míg a többi országba irányuló exporté 6 százalékkal bővül.

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub