Csökkenthető a szarvasmarhák metánkibocsátása

A szarvasmarhák algával való etetésével az üvegházhatású gázok kibocsátása 82 százalékkal csökkenthető, derült ki egy új tanulmányból. Ez egészségesebb környezetet, fenntarthatóbb hamburgereket jelenthet a jövőre nézve.

A Kaliforniai Egyetem kutatóinak eredményei bíztató lehetőséget jelentenek az állatállomány fenntartható termeléséhez az egész világon.

“Megalapozott bizonyítékaink vannak arra vonatkozóan, hogy a szarvasmarha étrendbe kevert tengeri moszat hatékonyan csökkenti az üvegházhatású gázokat, és a hatékonysága az idő múlásával sem csökken” – mondta Ermias Kebreab professzor. “Ez segíthet a gazdálkodóknak a világ táplálásához szükséges marhahús- és tejtermékek fenntartható előállításában”.

Tavaly nyáron a kutatók tengeri moszatot adtak hozzá 21 húsmarha étrendjéhez, és nyomon követték súlygyarapodásukat és metánkibocsátásukat.

A körülbelül 80 gramm tengeri moszatot fogyasztó szarvasmarhák ugyanolyan súlyt értek el, mint állománytársuk, miközben 82 százalékkal kevesebb metánt bocsátottak ki a légkörbe.

Az üvegházhatású gázok, közte a metán az éghajlatváltozás fő okai. A mezőgazdaság felelős az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 10 százalékáért az Egyesült Államokban, és ennek fele olyan tehenekből és más kérődzőkből származik, amelyek egész nap metánt és más gázokat bocsátanak ki, miközben emésztik a takarmányokat.

Mivel a szarvasmarhák jelentik az üvegházhatást okozó gázok legfőbb mezőgazdasági forrását, sokan azt javasolták, hogy az emberek kevesebb húst esznek az éghajlatváltozás kezelésében. A Kebreab inkább a szarvasmarhák táplálkozását változtatná meg.

“A földnek kis része alkalmas növénytermesztésre” – magyarázta. “A többsége legeltetésre alkalmas, ezért az állatállománynak létfontosságú szerepe van a bolygón élő hamarosan 10 milliárd ember táplálásában. Mivel az állatállomány metánkibocsátásának nagy része magából az állatból származik, a táplálkozás nagy szerepet játszik a megoldásban.”

Az ízvizsgálati panel során nem találtak különbséget a moszattal táplált kormányos marhahús, sem pedig a tej ízében a kontroll csoporthoz képest. Egy kihívás viszont felmerült: honnét szerezzenek elegendő táplálékkiegészítőt?

Nos, ez a csapat következő tanulmányának témája. A kutatók társintézetekkel, az ausztráli szövetségi tudományos ügynökséggel, valamint egy tengeri moszat alapú anyagokat gyártó vállalattal együttműködve kutatja ezt a területet.

Forrás: University of California

Image by john Ioannidis from Pixabay