Csökkentsük ökológiai lábnyomunkat a Föld napján!

Április 22. a Föld napja, mely nagyméretű önszerveződő környezeti világszerte immáron 45 éve, Magyarországon 25 éve. A nap emlékeztessen arra mindenkit, hogy csak egy bolygónk van, melynek légköre, talaja és vízkészlete mind veszélyben vannak.

Az ökológiai lábnyom egy globális hektárban mért érték, mely a felhasznált és leadott energiát és nyersanyagokat méri. A globális hektár egy olyan hektárnak felel meg, melynek termelékenysége egyenlő a világ földterületeinek átlagos termelékenységével. Kiszámítható a Föld egészének, egy-egy régiónak, egy vállalatnak, de egyéneknek is a lábnyoma, ha bárki kíváncsi az interneten számos program és adat megtalálható. Az átlagos egy főre eső ökológiai lábnyom 2,2 hektár, 2,5-szer nagyobb, mint 1961-ben. Arra szeretném ösztönözni a kedves Olvasót, hogy egyéni ökológiai lábnyomából faragjon, ne csak a Föld napján, hanem egész évben. Felsorolok csupán néhány tippet, melyeket bárki megvalósíthat:

  1. Ha tehetjük, vessünk saját zöldségeket, termesszünk gyümölcsöket kertünkben vagy erkélyünkön.
  2. Osszuk meg a családdal, szomszédokkal, barátokkal, ha túl sok termésünk van vagy túl sokat főztünk, sütöttünk. Hogyan csökkenthető az élelmiszerpazarlás témában írt cikkemet érdemes elolvasni. A természetes tartósítási módszerekről gazdaként, de háztartást vezetőként se feledkezzünk meg.
  3. Európa számos országában elterjedt a biohulladék, mely az ételmaradékokat külön kezeli és hasznosítja. Építsünk kertünk végében komposztálót, használjuk a komposztot a talaj javítására.
  4. Mellőzzük a húst heti egyszer étrendünkből! Hagyomány volt korábban a húsmentes péntek, miért ne nevezhetnénk ki most is egy napot, mikor nem eszünk húst?
  5. Ha pedig húsról van szó, részesítsük előnyben a helyi termelőket, ahogy a tejtermékeknél, zöldség és gyümölcsöknél is. Együnk szezonális termékeket, melyek nem utazzák át a fél világot, mielőtt asztalunkra kerülnek.
  6. Használjunk LED izzókat, áramtalanítsuk elektronikus eszközeinket használaton kívül. Állítsuk be a televízión, számítógépen a fényerőt automatikusra, mellőzzük a „stand-by” üzemmódot.
  7. Ahogy véget ér a fűtésszezon kapcsoljuk le a kazánt, fűtésrendszereket teljesen és egész évben ügyeljünk arra, hogy ne fűtsük túl otthonunkat.

A blogon folyamatosan foglalkozok víztakarékos, talajjavító és környezetkímélő termelési technológiákkal, módszerekkel. Ne feledjük, hogy a mezőgazdaság és élelmiszeripar ökológiai lábnyoma óriási, a változásban minden szereplőjére szükség van!